Tämä verkkosivusto toimii evästeiden avulla. Käytämme evästeitä, että voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Seuraamme myös sivustomme käyttäjätilastoja (Google Analytics.)

Arvot eivät ole tuuleen huudettu viesti, vaan oikeita tekoja

Julkaistu: 13.09.2020
Jaa:

Arvoista puhuminen on mahdottoman trendikästä. Yritysten persoonallisuus määrittyy viestittyjen arvojen perusteella tietyn näköiseksi ja kuuloiseksi. Milloin arvot tukevat nuorekasta, raikasta ja urbaania ilmettä ja milloin arvomaailman tarkoitus on puskea yrityksestä kokenutta ja luotettavaa kuvaa. Riittääkö arvoista viestiminen vai odottavatko sitoutuneet asiakkaat enemmän fyysisiä toimia, joissa arvot aidosti näkyvät?

Arvoja määritellään hienoilla superlatiiveilla ja niiden avulla pyritään koskettamaan tunnemaailmoja ja sitouttamaan asiakaskuntaa. Mikä paikka se arvomaailma sitten on? Se on paikka, jossa toteutuu yrityksen syvin ydin kysyen, ”miksi me olemme olemassa”. Arvot seisoa tönöttävät toiminnan taustalla siksi, että ne ohjaavat jokaista kohtaamista ja tehtävää. Ne määrittävät jokaista viestittyä asiaa niille, jotka jakavat kyseisen arvomaailman. Arvoista viestiminen ei kuitenkaan yksin riitä, vaan kilpailuvaltiksi nousee mietitty palveluprosessi, jonka jokainen osa ja vastuu toteuttaa määriteltyjä arvoja. Erityisesti kriisien keskellä yritysten on pakko miettiä toimintaansa syvältä arvoista käsin.

Arvot määrittelevät myös palvelun laatua

Tie hyvään asiakaskokemukseen alkaa usein sisäisillä viilauksilla. Tarkistamalla aika ajoin henkilöstön omaa kokemusta ja näkemystä yrityksen arvoista, vahvistetaan niiden istumista henkilöstön kaiken tekemisen keskiöön. Tunteeko henkilöstö yrityksen arvot ja ovatko he tyytyväisiä niihin? Onko yksittäinen työntekijä valmis sitoutumaan arvoihin ja viestimään yrityksen äänellä jokaisessa kohtaamisessaan? Tärkeää on myös kysyä, onko työnantaja valmis tukemaan arvopohjaisten tavoitteiden saavuttamisessa parhaalla mahdollisella tavalla? Arvoja voi ja kannattaa kehittää henkilöstön kanssa yhdessä. Onko arvomaailma oikeasti ajantasainen ja paikkansapitävä. Jos ei, millä toimilla pää saadaan taas vedenpinnan yläpuolelle? Avoin ilmapiiri on aina arvokeskeisen toiminnan kehittämiselle hedelmällinen, ja vastuun jakaminen avaa ovia niin yrityksen kuin yksilön etenemiselle.

Toimintaa, kokemuksia ja arvojen toteutumista

Arvojen toiminnallinen puoli on tekoja ja yhteisöllisyyden ylläpitämistä. On tullut siis aika kääriä hihat ja näyttää, miten omat arvot parhaimmillaan esitetään ihan oikeana toimintana. Toisin sanoen, on aika siirtyä arvojen viestimisestä niiden täysimääräiseen toteuttamiseen. Jos yritys kertoo olevansa luotettava kumppani, mitä yritys voi tehdä sen eteen, että se oikeasti ansaitsee oman asiakassegmenttinsä luottamuksen? Jos yritys kertoo olevansa ympäristövastuullinen, voisiko se tuoda vastuullisia tekojaan päivänvaloon ja tehdä niitä yhdessä asiakkaiden kanssa? Listaa voi jatkaa loputtomiin, mutta sanoista tekoihin siirtyminen tapahtuu oikeasti jokaisessa yrityksessä itsessään. Arvot ovat asiakkaalle lupaus jostakin paremmasta, ja niihin perustuvalla toiminnalla on iso vaikutus kuluttajan ja miksei myös työntekijänkin kokemukseen.

Lue lisää aiheesta