Tämä verkkosivusto toimii evästeiden avulla. Käytämme evästeitä, että voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Seuraamme myös sivustomme käyttäjätilastoja (Google Analytics.)

Matkalla ruudinkeksijäksi

Julkaistu: 26.09.2020
Jaa:

Tämä on tarina kihelmöivästä innostuksesta, intohimosta kirjoittamiseen ja halusta vaikuttaa. Tarina motivaation hyödyntämisestä ja oman potentiaalin ymmärtämisestä – tämä blogisarja kertoo matkastani ruudinkeksijäksi, viestinnän ammattilaiseksi, sisällöntuottajaksi, brändien tarinallistajaksi ja no…yrittäjäksi.

Muiden mielipiteillä on väliä aloittelijalle

Kun sinuun uskotaan, tunnet olosi voittamattomaksi. Kun osaamistasi vähätellään tai teet virheen, koet olevasi heikko ja huono. On inhimillistä kokea ulkopuolisen näkemys omasta osaamisesta tavallaan aina jonkinlaisena naruna. Joko roikotat itseäsi löysässä hirressä, kärsien riittämättömyyden tunteesta, tai sitten lennät kannustuksen saattelemana liaanilla kohti villeimpiä unelmiasi. Realismi kannattaa pitää mukana tekemisessä, vaikka olisi kuinka hullu taivaanrannanmaalari. Siitä huolimatta, että mielipiteet kiinnostavat ja ohjaavat ajatusmaailmaasi, usko itseensä on lopulta kipinä tekemisen aloittamiseen, eikä sitä kannata menettää.

Kuka yllätti ja kenet

Kokeilin erilaisia tapoja kertoa yrittäjyysaikeistani ihmisille. Kertomalla rohkeasti suunnitelmistaan ääneen luo itselleen sellaisen pienen twistin, ettei paluuta oikeastaan ole. Julistin juhlallisesti muutamille tärkeille henkilöille elämässäni hienon päätökseni; minusta tulisi pian yrittäjä. Odotin järkytystä, huokailua ja leukoja polvien tasolla. Odotin kysymystulvaa ja hurraahuutoja, mutta yllättyjä olinkin lopulta minä itse. Useammat läheiset ystäväni ja perheenjäseneni suhtautuivat asiaan samoin, kun olisin kertonut heille ostaneeni kaupasta maitoa. He olivatkin uskoneet koko ajan, että jonain päivänä teen töitä yrittäjänä. Alkujärkytyksestä toettuani tajusin sen itsekin. Olen aina ollut yrittäjä, en ole vain valjastanut sitä oikeisiin raameihin.

Mikä puskee kohti unelmaa?

Ei ole varmasti uutinen, että yrittäjyys alkaa ajatustyöstä. Intohimo kirjoittamiseen, sisällöntuottamiseen ja luovaan työhön on hakenut kohdallani oikeita uomia jo vuosia. Olen hakeutunut palkkatyössä aina unelmiani kohti ja onnistunutkin yllättävän monissa käänteissä. Paikallaan pysyminen on minulle vaativaa sekä kammoksun jämähtämistä ja tyytymistä.
Hurjinta on yrittäjähaaveen itselle myöntäminen ja sen hyväksyminen. Kun itsestään saa kunnon niskalenkin ja lopettaa vastaan pyristelyn, on aika kääriä ne kuuluisat hihat.
Ennen starttia, käy läpi ainakin seuraavat askeleet:

1. Tee sovinto itsesi kanssa – olet riittävän hyvä aloittamaan.
2. Valitse terävin kärki, kirkkain idea, ydinfokus eli tietenkin se oma paras juttusi.
3. Tee pohjatyötä kokeilemalla – viesti sinua kiinnostavista asioista, auta, kerro ja kuuntele.
4. Aloita asiantuntijabrändin luominen omana itsenäsi – kerro rohkeasti muille mitä osaat!

Itse aloitan yritystoimintani rehellisyyden nimissä keskeltä elämän solmukohtaa. Palkkatyössä käyvänä, juuri opinnot päättävänä pienen lapsen äitinä. Hui, ai miksi? Siksi, koska juuri nyt tuntuu siltä, että aika on oikea. Niskalenkki on otettu ja sopu oman sisäisen opposition kanssa tehty. Yrittäjyyteen vievä tieni on suurimmaksi osaksi vapaudenkaipuuta, halua päättää ja valita itse. Se on halua ohjautua tekemään niitä asioita, jotka kasvattavat oman luovuuteni täyteen potentiaaliin.

Uusi taso odottaa

Olen luonut pohjaa omalle asiantuntijabrändilleni, tuottanut sisältöä ja kehittänyt jännittäviä suunnitelmia verkkosivulleni. Olen alkanut markkinoimaan itseäni ja tuomaan olemassaoloani tietoisuuteen. Olen verkostoitunut ja opiskellut, sekä kiillottanut missiota ja visiota. Alkutaipaleella kaikki ei ole kuitenkaan luonnollisesti upeita ylätason suunnitelmia, pilvilinnoja ja hienoja visiolauseita, joita tuijotan työhuoneeni seinällä. Olen tehnyt myös niitä kylmän kaurapuuron makuisia juttuja. Lukenut ja keskustellut arvonlisäveron kiemuroista sekä ennakkoveroista. Tuskastunut kirjanpidosta, vakuutuksista, rekisteröitymisistä ja lomakkeista.
En ole vielä valmis puuroannokseni kanssa, mutta sen verran näkyy jo kulhon pohjaa, että uskallan siirtyä seuraavan vaiheeseen.

Uskallatteko jo arvata mikä se on?