Tämä verkkosivusto toimii evästeiden avulla. Käytämme evästeitä, että voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Seuraamme myös sivustomme käyttäjätilastoja (Google Analytics.)

Matkalla ruudinkeksijäksi - osa 3

Julkaistu: 24.10.2020
Jaa:

Tämä on tarina kihelmöivästä innostuksesta, intohimosta kirjoittamiseen ja halusta vaikuttaa. Blogisarja kertoo matkastani viestinnän ammattilaiseksi, sisällöntuottajaksi, bränditarinan kertojaksi ja sivutoimiseksi yrittäjäksi - ruudinkeksijäksi.


Toiminimi - ajatuksesta aloittamiseen

Vihdoin oli aika siirtyä puheesta tekoihin ja ryhtyä virallisesti yrittäjäksi. Ennen toiminimen perustamista halusin saada tarinani päätökseen opintojeni osalta, että voisin aidosti keskittää siitä vapautunutta aikaa yrityksestäni huolehtimiseen. Olin aloittanut oman asiantuntijabrändini matkan jo hyvissä ajoin ennen yrittäjyyttä, eli kerännyt juuri minun sanomastani kiinnostuneita ihmisiä verkostoihini eri sosiaalisen median alustoilla. Kun taustalla olit tukeva, kasvava ja kannustava verkosto, oli yrittäjyyden aloittamisesta viestiminen kiva uutinen julkaistavaksi.

Mistä rohkeutta aloittaa?

Minulla ajatus jalostui kirkkaaksi luonnollista ja turvallista reittiä. Reitti kulki läpi opinnäytetyön, joka peilasi lopulta erinomaisella tavalla alkavaan yrittäjyyteeni. Sain myös tukea opettajalta, josta tuli yllättävän pian merkityksellinen mentori yrityshaaveilleni. Tutustuimme kurssilla, jonka päätteeksi aloin tuottaa blogia erääseen tapahtumaan. Uskaltauduin kysymään neuvoja ja onnekseni hän oli valmis niitä tarjoamaan. Mentoreilla on iso merkitys omien ideoiden pallottelussa. Innokas, generalistinen ote asioihin on yleensä positiivista, mutta saattaa sumentaa yrittäjäksi ryhtymisen horisonttia. Silloin on syytä kääntyä mentorin puoleen. Myös kritiikkiä kestämättömän kannattaa vakavasti pohtia mentorin kanssa ajatustenvaihtoa. Minulla kävi mieletön tuuri, sillä kyseinen opettaja uskalsi kaivaa taitavasti yrittäjyydestäni esiin juuri minun ydinfokukseni. Eipä ollut haittaa siitäkään, että joku kannustaa ja uskoo juuri sinun juttuusi silloin, kun et välttämättä usko siihen vielä itsekään.

Opiskelijastatuksesta yrittäjyyteen palkkatyön ohella

Lopputyöni valmistui, vaikka se tarkoittikin sitä, että kesä ja syksy meni pitkälti aamusta iltaan läppärin äärellä. Vuorokauden tuntien loppuessa kesken, on vaikea uskoa, että aika on järjestelykysymys. Kuitenkin ajatus yhden matkan päättymisestä ja toisen alkamisesta auttoi minut haasteellisen siirtymäkohdan yli.

Viimeinen kurssini liittyi yrittäjyyteen. Onneksi liittyi, sillä kurssin myötä intouduin panostamaan liiketoimintasuunnitelman tekoon, yritysesittelyyn, omaan arvomaailmaan ja hissipuheeseen. Ne tuntuvat hieman ylätason jutuilta, mutta niiden avulla hahmottui oma yrittäjyyden kulma ja omaäänisyys vieläkin terävämmäksi. Suosittelen lämpimästi vähintäänkin hissipuheen ja kevyehkön liiketoimintasuunnitelman tekemistä kaikille, vaikkei aikoisi yritykselleen rahoitusta hakeakaan.

Toiminimen perustaminen

Olin pitänyt yrityksen perustamista mystisenä ja pelottavana kynnyksenä, minkä ylittäminen tekisi minusta ihmeellisen monitoimipersoonan. Eräänä iltana istuin koneen ääreen ja naputtelin itseni YTJ-verkkopalveluun, valmiina lunastamaan nämä yrittäjästatuksen luomat supervoimat. Ennen perustamisilmoituksen täyttöä, kannattaa käydä Yritä.fi -sivustolla ja selvittää ainakin seuraavat:

  • Haluatko rekisteröidä yrityksesi

  • Mitä kirjanpito tarkoittaa ja miten aiot tehdä sen

  • Valita toiminimelle ensisijainen nimi ja jokin vaihtoehtoinen nimi

  • Määritellä toiminimellesi kaksi eri toimialaa, jotka kuvaavat liiketoimintaasi

Yrityksen rekisteröiminen kaupparekisteriin maksaa sähköisesti tehtynä YTJ-verkkopalvelussa 60 euroa. Jos sinulla ei ole tarvetta rekisteröidä omaa toiminimeäsi ja teet satunnaista työkeikkaa, voi myös kevytyrittäjyys olla sinun juttusi. Katso esimerkiksi minulle tutuin vaihtoehto: OP-kevytyrittäjä

Kirjanpito ja verotusasiat ovat minulle yritystoiminnan tahmeimpia juttuja. Selvitä itsellesi mitä kirjanpito, tilikausi ja tilinpäätös tarkoittavat sekä tarkista vielä, miten verotuskuviot hoituvat. Olet perustamassa yritystäsi huomattavasti luottavaisemmin mielin, kun otat ensin asioista selvää – edes vähän. Kurkkaa myös Toiminimen verotus. Sivustolla oli oikeita käytännön esimerkkejä, jotka aiheuttivat ahaa-elämyksiä kerta toisensa jälkeen. Toimialan valinta on myös jännittävä seikkailu. Löydät esimerkiksi tarkoin määritellyn toimialan munatukkukauppiaana, mutta sosiaalisen median ja viestinnän alalla voit valita joko konsultoinnista tai mainostoimistosta. Sain valinnan vaikeudesta vähintäänkin kolme uutta harmaata hiusta. Tutustu huolella siis vaihtoehtoihin, sillä tarvitset niitä verottajalle, mutta myös YTJ-palvelussa perustamisvaiheessa.

Byrokratian jälkeen takki on tyhjä. Olet virallisesti yrittäjä, mutta mikään ei toistaiseksi näytä tai tunnu kovin erilaiselta. Hauska osuus on kuitenkin edessä. Oman median rakentaminen, sosiaalisen median verkostot, yrityksen yhteystiedot ja uudet laitteet - mikä ikinä onkaan sinulle se juttu, joka tekee kaikesta todellista. Yrittäjyyteen liitettävä mystisyys ja myyttisyys on mielestäni yhteiskunnan luoma harha. Jos haaveilet yrittäjyydestä, niin tee se rohkeasti. Etenkin jos sinulla on idea ja ansaintamalli, johon itse todella, TODELLA uskot.

Tsemppiä!