Tämä verkkosivusto toimii evästeiden avulla. Käytämme evästeitä, että voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Seuraamme myös sivustomme käyttäjätilastoja (Google Analytics.)

Matkalla ruudinkeksijäksi - osa 4

Julkaistu: 29.11.2020
Jaa:

Tämä on tarina kihelmöivästä innostuksesta, intohimosta kirjoittamiseen ja halusta vaikuttaa. Blogisarja kertoo matkastani viestinnän ammattilaiseksi, sisällöntuottajaksi, bränditarinan kertojaksi, sivutoimiseksi yrittäjäksi – ruudinkeksijäksi.

Palkkatyötä ja sivutoimista yrittäjyyttä

Yksi työpäivä päättyy ja toinen alkaa. Pitääkö vuorokaudessa olla enemmän tunteja kuin muilla, että tuosta selviää? No ei pidä! Joko arvaatte, mitä pitää sen sijaan olla? Kykyä tehdä kompromisseja ja valintoja, mitkä palvelevat omia tavoitteita. On tärkeää myös tiedostaa, ettei jatkuva ylikuormittuminen ole järkevää pitkällä aikavälillä. Oman palautumisen tarpeen tunnistaminen on isossa roolissa kaiken yhteensovittamisessa. Yrittäjyyden ja palkkatyön yhdistämisessä on mukana myös muita avainsanoja, joita kannattaa poimia omalle matkalle mukaan. Niitä ovat organisointikyky, kalenteroiminen, uuden oppiminen ja luovat ratkaisut. Miten onnistut sopivassa suhteessa ja miksi yhdistämisessä on mielestäni tulevaisuuden makua?

Yrittäjähenkinen asenne ja avoimet mahdollisuudet

Uralla voi päästä unelmiinsa kiinni myös palkkatyössä. Omiin tavoitteisiin ja urahaaveisiin ohjautuu helpommin, mikäli omaksuu asenteeseensa ripauksen yrittäjähenkisyyttä. Meistä kaikista ei voi, eikä tarvitse tulla yrittäjiä. Työelämästä voi kuitenkin luoda haluamansa makuisen cocktailin. Yrittäjyyden ja palkkatyön yhdistäminen on mahdollista monin eri tavoin, mutta se vaatii kovaa työtä ja kompromisseja. Ovet kannattaa pitää avoinna erilaisille mahdollisuuksille, sillä eteen voi tulla ainutlaatuisia tilaisuuksia. Ihminen kehittyy läpi elämän ja kiinnostuksen kohteet muuttuvat. Uusia asioita opitaan ja yllättäen rakkaasta harrastuksesta voi tulla pienellä panostuksella vaikkapa ammatti.

Olen itse ollut kova lokeroimaan itseäni, mutta nopea katsaus urapolulleni kertoo, että olen siitäkin huolimatta tarttunut mahdollisuuksiin innokkaasti. Olin vannoutunut trendihiiri ja työskentelin muodin parissa visualistina, kunnes sattumien summana päädyin finanssialalle. Pankkimaailma sysäsi minut innostumaan markkinoinnista ja viestinnästä tosissaan, vaikka viestintä onkin aina ollut lempi asioitani. Lähdin opiskelemaan alaa työni ohella ja löysin yllättävän kipinän yrittäjyyteen. Yrittäjyys, joka muinoin oli vihonviimeinen vaihtoehto urapolullani, onkin nyt juuri se tie, joka mahdollistaa minulle uudistumisen, luovuuden ja jatkuvan kehittymisen.

Unelmahommia ja yhteensovittamista

Monipuolinen kokemus työelämästä, uuden oppiminen ja polttava motivaatio ovat auttaneet askeleissa kohti yrittäjyyttä. Voi kuulostaa ihan pikkuisen kornilta kehottaa tekemään valintoja, mitkä tukevat unelmien toteutumista, mutta on siinä vähän perääkin. Se mihin keskityt, useimmiten kasvaa. Jos teet ratkaisuja keskittyen ammatillisiin unelmiisi, löydät pian itsesi yllättävän vapaudentunteen keskuksesta. Sen sijaan, että suljet itseltäsi ovia, lähde kaivelemaan omaa ydinosaamistasi. Mikä tuo sinulle vapaudentunteen? Unelmahommat eivät tunnu raskaan työn raatamiselta, vaan luovat tekemisen vapautta. Sivutoimisena yrittäjänä tuo tunne on minulle suurin motivaattori pyristellä eteenpäin. On muistettava, että jokainen tekee asioita kuitenkin itselle sopivassa suhteessa. Joskus kivat unelmahommatkin voivat tuntua kuormittavilta. Tiedostan, etten voi kuormittaa itseäni loputtomasti ja kun saavun risteykseen, muovaan arkeani siten, että tunnen tekeväni oikeita asioita. Nyt yhdistäminen tuntuu hyvältä vaihtoehdolta, mutta tulevaisuudessa tavoittelen täysipäiväistä yrittäjyyttä. Kannustan jokaista pohtimaan omia kykyjä ja luomaan sen myötä rohkeasti omannäköistä työelämää.

Oma tilanteeni palkkatyön ja yrittäjyyden yhdistämisessä on varsin hyvä. Työnantajani pitää yrittäjyyttä hyvänä asiana. Kaikkialla se ei vielä ole niin, ja moni palkkatyötä tekevä sivutoiminen yrittäjä joutuukin yrittämään salaa. On kurjaa, että omien ammatillisten unelmien seuraamista ei kaikkialla tueta. Motivoitunut ja arvostettu työntekijä, joka saa olla omista uraintresseistään avoin, on varmasti reilu ja luotettava myös palkkatyössä. Uskon kuitenkin, että tulevaisuudessa yhdistämisestä tulee luonnollisempaa. Meillä kaikilla on paljon sellaista osaamista, mitä muilla ei ole. Monipuolisella osaamisen hyödyntämisellä voisimme saavuttaa hienoja asioita ammatillisesti. Miksi emme kanavoisi energiaamme oikeisiin asioihin ja tekisi samalla omista urapoluistamme onnellisempia ja ihan vaan loistavampia?

Lähde rohkeasti luomaan omannäköistä työelämää. Oli se sitten unelmien ura palkkatyössä, täysipäiväisenä yrittäjänä tai riemunkirjava yhdistelmä molempia – tee se juuri sinulle sopivalla tavalla.